Registrace

Registrace ZDARMA

Každý nově registrovaný uživatel získá BONUS. Rádce zdarma Jak najít správného partnera.

Jméno / přezdívka:
E-mail:
Heslo:
Heslo znovu:

Vaši adresu neposkytneme třetí straně.

Přihlášení

Přihlášení
Přihlašovací e-mail:
Heslo:
Zaslat zapomenuté heslo
E-mail:

Proč je důležité partnerovi od začátku oponovat - Část I.

21.06.2018
Počet shlédnutí: 5310

Na začátku vztahu se snažíme k naší nové známosti přistupovat velice opatrně. Jednak se chceme ukázat z naší nejlepší strany a jednak netoužíme po tom, dostat se do konfliktu s někým, s kým nám je tak dobře. Tento přístup vám však může pěkně zkomplikovat život. Proč? Hned z několika důvodů.


Jak na nový rok, tak po celý rok

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč je tak těžké oživit, obnovit či zachránit vztah, který běžel delší dobu? Proč je tak těžké změnit sebe, partnera či vztah jako takový? Je to proto, že jste si za celé ty měsíce a léta vytvořili určitý vzor chování.


Jedním z rysů partnerství je, že toho druhého známe. Víme, jaký je, jak na co reaguje, co mu vadí a co má rád. Taky máme určitý styl, jakým s partnerem mluvíme či nemluvíme, určité aktivity, kterým se věnujeme, způsob organizování společného bytí. Toto všechno je naše jistota, tady se cítíme doma.


Jedním z důležitých rysů člověka je, že má rád to, co zná a cítí se nepohodlně v blízkosti věcí, které nezná. Partner, jehož chování umíme odhadnout, nám dodává jistotu. Nemusíme se neustále kontrolovat, nemusíme se neustále bát, že řekneme něco nevhodného či uděláme něco špatně. To nám umožňuje vést část vztahu na autopilotovi a věnovat se i jiným oblastem našeho života.


V okamžiku, kdy v rámci záchrany vztahu začneme něco měnit, vyvolá to pocit nejistoty a určitou nepohodlnost. Je to jako mít vedle sebe najednou někoho jiného, mít zcela nový vztah (a fakticky to tak i je). Pro spoustu párů to znamená, že se změna nepovedla a že je vztah nutno ukončit. Jiné páry to zvládnou a žijí šťastně dokud neumřeli.


V prvních týdnech a měsících vztahu udáváme krok. Jak jste si na začátku vztahu uvařili, tak budete jíst po celou dobu jeho trvání. Je tedy nesmírně důležité, zastávat hned na začátku věci, které jsou pro vás důležité, nepřetvařovat se a nesouhlasit s věcmi, které se vám nelíbí.


Hodíme se k sobě?

Konflikty a neshody jsou součástí každého vztahu a je důležité, aby s nimi oba partneři uměli zacházet. Umět přijmout protikladné názory, patřičně na ně reagovat, umět asertivně zastat svůj názor a argumetnovat jsou schopnosti, které by měl v rámci všeobecného vycházení s ostatními ovládat každý člověk. To, jak náš partner na tyto věci reaguje, je také důležitým ukazatelem toho, jak se k sobě hodíme. Jak to však zjistit, pokud se všem neshodám vyhýbáme?


Osobně jsem obrovským zastáncem metody 'principiálního oponování partnerovi'. Když mám s někým rande, vyberu si jakékoli (lehké) téma, zeptám se svého protějšku na jeho názor a zastanu se názoru opačného. Například se mohu zeptat, zdali je při výběru zaměstnanců důležitější vzdělání nebo charakter nebo zdali je pro život důležitější láska či materiální zajištění.


Jednak tím dávám najevo, že se umím prosadit a že svému protějšku nebudu dobrořečit jenom proto, že se mi líbí a jednak takto okamžitě poznám, jak můj partner zachází s kritikou či odlišnými názory. Možné výsledky takového 'testu' jsou různé, od tichého partnera, kterému došly argumenty, přes nepříčetně se rozčilujícího partnera až k zajímavé diskuzi a akceptování různých názorů. V každém případě poznám, jak moc se k sobě hodíme a z jakého těsta je člověk, který sedí proti mně.


Takováto diskuze musí samozřejmě probíhat s lehkostí a humorem. Jde o to poznat toho druhého a ne ho frustrovat či rozčílit. Mimochodem: není nic hezčího a uklidňujícího, než vědět, že jste se právě seznámili s člověkem, který je otevřený a akceptuje vaše názory i když jsou odlišné. Lehké řešení jakýchkoli problémů v partnerství je takto přímo naprogramováno.


Pokračování příště...

 




Líbí se vám tento článek?

ANO
NE
50%

<< Zpět na seznam článků

ŽIJTE ŠŤASTNĚJI
Staňte se magnetem seznamek
a najděte partnera pro život

Získejte DÁRKY ZDARMA právě teď

POZOR!!! Nyní v prodeji jen 15 kurzů měsíčně!

Zajímá Vás, jak si vybudujete dlouhodobý a šťastný partnerský vztah?

Odpovědi najdete v našem e-booku.

Jste osamělí a bez radosti ze života?

Trápí Vás stydlivost či nízké sebevědomí?

Obáváte se projevit vlastní názor?

A přejete si to ZMĚNIT?

Pak klikněte sem :-)

Nevíte, kam vyrazit s novou láskou?

Hledáte nové nápady na rande?

Chcete inspiraci pro něco jedinečného?

43 tipů najdete v tomto e-booku ;-)